-- Friday, February 09, 2007 --

Mitte ükski portaali TOM kaudu pakutud ja hääletatud 'otsus' ei ole läinud täitmisele.


Nii nagu Tanel Tammet oma viimatises kirjutises ütles ja nagu ma ka sisimas ette aimasin, nii ka kõik läks.

Eesti vastava teemaga seotud asutused mitte ei kaalu ega võta TOM veebiakeskkonnas tõstatatud probleeme ja ideid suuremasse teemakajastusse ja arutlusse vaid püütakse igal võimalusel need ümber lükata ja jääda enda kivisse raiutud tõekspidamiste juurde isegi siis kui piiritagune vastavasisuline idee/seadus igapäevases kasutuses end juba ammu tõestanud on.

Nii tuli ka minu poolt esitatud ideele - Parkimistrahvi maksjaks auto omanik - karm ja eitav vastus Justiitsministeeriumi kantsleri Jüri Pihl poolt.
Parkimine keelatud kohas on väärtegu, mille eest on ette nähtud karistus. Karistusseadustiku põhiideeks on see, et iga karistuse määramisel tuleb tuvastada toimepanija isik, arvestada tema süüga ning võimalike kergendavate ja raskendavate asjaoludega.

Riigikohus on korduvalt ( 5. märts 2002.a. kohtuasi nr 3-1-1-17-02; 30. mai 2002.a. kohtuasi nr 3-1-3-3-02) asunud seisukohale, et süülise vastutuse printsiip tuleb täies ulatuses välja selgitada. Eesti põhiseadusest tulenevalt peab igasuguste piirangute (karistus on ka piirang) rakendamine olema väga täpselt diferentseeritud, süü kindlaks tehtud. See tähendab, et isikul peab olema võimalus oma tegu seletada ja selle seletamise juures välja tuua kõik asjaolud ning karistust rakendav kohtuväline menetleja või kohus peab neid ka arvesse võtma. Kogu seda protsessi ei ole võimalik läbi viia ilma süüdlase isikut kindlaks tegemata. Ei saa piirduda vaid faktiga, et autoomanikuks olemine tähendab ka automaatselt vastutust õiguserikkumise eest, mida autoomanik ise võib olla ei ole üldse toime pannudki.
Antud kirja lõpus juhitakse ka tähelepanu sellele, et sarnase sisuga ideega on vaid pool aastat tagasi välja tulnud ka Hasso Uuetoa, millele on tookord vastanud Majandus- ja Komminikatsiooniministeeriumi kantsler Marika Priske.

Antud vastustest võib järeldada, et keegi pole kordagi proovinudki süveneda sellesse, mis moodi on vastav teema lahendatud siin samas üle lahe Soomes, kus toimib selline tegevus väga edukalt.
BC at /
0 Comments:

Post a Comment

........................................................................................................................................................................
.......................................................