-- Thursday, November 03, 2005 --

Lahingud Ruhnus


Photo @ - BC -

Hoburakend aida all

-------------------------

Tuul vilistas rannas meeletult, vihma tibutas ja tõotas tulla taas üks pikk ja jäine öö. Sarnane iga teisega, selles karmis võitluses. Aet ja Kalli olid juba kolmandat ööpäeva järjest Korsi talu aidas positsioonil ja ootasid edasiliikumiseks käsku Urvelt. Kuna vastased võisid nende raadiosidet pealt kuulata, siis pidi teate tooma neile Lilian. Keda aga polnud oli Lilian. Ta oleks pidanud juba eile hilisõhtul veidi enne keskööd kohale jõudma, aga seda ta ei teinud. Asjalood pidid ikka päris mädad olema.

Aet oli juba väga närviline, kroonilise suitsetajana oleks ta juba teise päeva lõunaks võinud elu anda, et saaks suitsu teha, aga vähimgi toss oleks nad vastastele välja andnud ja kogenud luurajana ta teadis seda. Nii ei jäänudki tal muud üle kui järgmine tubakarull põske lükata ja kiruda Urvet ja Liliani, et miks nad viivitavad. Öö tuli taas vahetustega valves olla, sest vaenlane ei maga!

....

Varahommikul, veidi enne koitu kui Kalli pidi just valve vahetust Aetile üle andma oli aida lähedal põõsastikus kuulda tuttavat heli. See oli Liliani kokkuleppe märguanne. Lõpuks ometi, ohkas Aet ja pühkis veel uniseid silmi. Ja Lilianil oli neile häid uudiseid. Täna öösel see juhtub. Täna on see päev! Pidi veel abivägegi lisaks tulema. Oma sõna olid andnud nii Ulla ja Tarvi Pärnu kandist kui ka Jaan ja Dan. Viimane neist oli varamgi sarnastel operatsioonidel käinud ja teadis taktikat vägagi hästi.

....

Öö hakul, kui kõik olid kohal ja ründepositsioonid sisse võtnud, oli õhus tunda ärevat kuid samas lootusrikast värinat. Just seda tunnet, mis eelneb koolipoisil enne eksamit, milleks ta on nii püüdlikult õppinud ja pühendunud. Täpselt täistunnil kella üheteistkümne ajal sai nende rünnak alguse. See oli metsik ja halastamatu pealetung, suurem kui kunagi varem, mis siin nähtud on. Nad ei halastanud kellelegi, kes ette jäid, sest päästa tuli paljud.

Sel ööl olid nad edukad. Laiendati oma haaret kõvasti. Lisaks varasematele tugipunktidele vallutasid nad sel ööl veel tervelt 23 uut kohta. Sealsed elanikud on nüüd nende kontrolli all ja lõpuks võivad nad rahulikumalt hingata, vastased on purustatud. Lilian tormas rampväsinuna pärast rasket võitlust tagasi staapi, et edastada Urvele, kes ootas pikisilmi mingitki märki rünnaku tulemustest, lõpuks ometi rõõmusõnumeid. Võit on saavutatud! Lahing võidetud. Aga sõda kestab veel..

Hommikuses kohalikus häälekandjas Meie Maa ilmus aga järgmine teade:

Muinsuskaitse laiendab Ruhnus haaret
02.11.2005

Muinsuskaitseamet võttis Ruhnu saarel lisaks varasematele – kirikud ja Korsi talu kompleks – ajutise kaitse alla 23 objekti, mida omanikud võivad remontida ja restaureerida kooskõlastatult muinsuskaitsega.

Kaitse alla on võetud ka osa keldreid, vanemate elamute kõrval ka uuemaid, 20. sajandi alguse elamuid ja üks väga vana saun.

Kirikute ja mõisate restaureerimine toimub enamasti riiklike programmide alusel, uus tendents on aga talurahvaarhitektuuri väärtustamine ja nõuetele vastav taastamine.

BC at /
0 Comments:

Post a Comment

........................................................................................................................................................................
.......................................................