-- Wednesday, March 29, 2006 --

VALGE SURM MÄGEDES: LUMELAVIINID


Jaan Künnapi Alpinismiklubi pakub tasuta infomaterjali laviiniohu kohta

Ajendatuna tänases SL Õhtulehes ilmunud artiklist "Laviin kannul, laskus Rasmus naerdes edasi", pakub Jaan Künnapi Alpinismiklubi kõikidele mägedesse reise korraldavatele firmadele ja omal käel reisijatele tasuta infomaterjali lumelaviinide ohu äratundmiseks ning õigeks käitumiseks lumelaviini korral.

"Aasta-aastalt on kasvanud mägedes suusatamas, lumelaudamas või matkamas käivate inimeste hulk, kuid kahjuks ei oska tasase maa inimesed endale teadvustada mägedes varitsevaid tundmatuid ohte," ütles Eesti üks tuntumaid alpiniste, mägigiidi ja -instruktorina töötanud Jaan Künnap. "Kuna ka lumelauduriga juhtunud traagilisest õnnetusest kirjutavas artiklis kumas läbi oskamatus ohtu hinnata, otsustasime inimeste teavitamiseks midagi ette võtta. Seda enam, et igasugused hambapasta, habemeajamisvahu ja närimiskummi reklaamid eksponeerivad laviini kui midagi üliägedat ja cooli ja loovad ohust täiesti vale ettekujutuse."

Jaan Künnapi Alpinismiklubi soovitab laviiniohte kirjeldava lühimaterjali riputada üles kõigi mägedesse reise korraldavate firmade kodulehekülgedele ja muudesse teemaga seotud kohtadesse. Soovijad võivad kasutada seda ka mittekommertslikel eesmärkidel valmistatavates trükistes ja muudes infomaterjalides.

Infomaterjal on üleval Jaan Künnapi Alpinismiklubi kodulehel http://www.jkalpiklubi.ee/teoksil/index.html. Samuti on seal üleval klubiliikme Mait Münteli väga põhjalik referaat laviinide kohta. Spetsiifiliselt suusatajatele-lumelauduritele suunatud juhend ohutuse kohta on ka klubi Freeride kodulehel http://www.freerider.ee/?id=22.

Klubid paluvad ka kõigil teemaga seotud blogijatel neile materjalidele viidata või aidata muul moel kaasa info võimalikult laiale levikule.

Põhjalikumalt on laviinidest kirjutatud Jaan Künnapi koostatud "Matkaspordi käsiraamatus", Tallinn 2004.

Photo @ Jaan Künnap

BC at /
0 Comments:

Post a Comment

........................................................................................................................................................................
.......................................................