-- Wednesday, December 31, 2008 --

Tuulelohed Soome lahe kohal



Tuulelohed Soome lahe kohal

Eesti ja Soome vahel on toimunud sõbrakaubandus 700 aastat. Lisaks kaubavahetusele (kala vilja, liha ja kartuli vastu) said alguse kultuurisidemed ning tärkas sügavam huvi naabermaa suhtes.

Sõbrakaubandus arenes ja püsis usaldusel ning üksikisikute vahelistel kontaktidel. Tegelikult ei olegi midagi muutunud: Soome on Eestile olulisim kaubanduspartner, Soome osalusega ettevõtete arv on Eestis üle 4000. Mõnevõrra vähem tuntud on fakt, et Soome Äriregistri Kaupparekisteri andmetel on üle 3500 Eesti kodaniku 2500 Soome ettevõtte juhtkonnas. Siia on sisse arvestud FIE-d ja korteriühistud/-aktsiaseltsid, kuid arv on siiski üllatavalt kõrge.

Novembri lõpus Helsingis Kaablitehases peetud Tuglase seltsi Mardilaat tõi kohale 14 000 Eesti sõpra, kes leidsid hoolimata lumetormist tee Eesti kultuuri, toodete ja reisimisvõimaluste juurde.

Elame tõusueelsel ajal, teadamata millal majandus hakkab ülespoole liikuma. Praegune aeg on soodus uuteks ideedeks ja kooslusteks: inimesed on rohkem avatud ja vastuvõtlikud. Tihe igapäevane läbikäimine ja koostöö kõikidel tasanditel võimaldab avastada naabermaa seniteadmata külgi ja kummutada eelarvamusi.

11.01.2009 alates on Soome YLE 1 telekanalil eetris saatesari „Kamrat Eesti“, mis käsitleb erinevaid soomlaste nägemusi eestlaste suhtes. 6 nädala jooksul selgub, kas eelarvamused saavad kinnitust või on olnud linnalegendid. ETV tegi sarja „Miljon senti“ raames saate Soomes tegutsevatest Eestist pärit ettevõtjatest, 2. detsembril eetris olnud programm on järelvaadatav ETV internetileheküljelt.

Laskem tuultel lennutada tuulelohesid ja kasutagem võimalust olla üksteise jaoks olemas ning vajalikud ka vähemalt järgmised 700 aastat.

Valdar Liive
EAS Helsingi

Labels: ,

BC at /
0 Comments:

Post a Comment

........................................................................................................................................................................
.......................................................