-- Friday, January 26, 2007 --

Poliitikute vastused ettepanekule: keelata erakondadele toetuste andmine


paar päeva tagasi tehtud sissekande 'Ettepanek: keelata erakondadele toetuste andmine' teemajärkuks kirjutasin erinevate erakondade juhtivliikmetele (kellele maili peale, kellele blogisse) palve antud teemaarenduses kaasa rääkida. Sain neilt järgnevad vastused.

PS. Puudu on veel Villu Reiljan'i vastus Rahvaliidust.
PPS. lisasin vastavad vastused ka TOM keskkonda antud ettepanekute kommentaaridesse, kus on ka mitmed teised isikud seda ideed kommenteerinud.

-------------------

Sellised vastused sain ma erinevate erakondade esindajatelt:

Reformierakond
Date: Wed, 24 Jan 2007 12:16:08 +0200
From: Rein Lang

Tere,
Mõistlik mõte. Olen samasuguse lahenduse välja pakkunud juba 1999.aastal.
Kogu seda temaatikat tuleb arutada rahulikus õhkkonnas ehk peale valimisi.
Tervitades,
Rein Lang

-------------------

Isamaa ja Res Publica Liit
Mart Laar 24. jaanuar, 2007 kell 16:26

Hea Indrek!

Tänan heade ettepanekute eest. Erakondade rahastamine on kahtlematult teema, mis vajab kõige tõsisemat arutelu. Raudtee taasriigistamisega seotud pistiseskandaal on sellest parimaks näiteks. Kui me siin midagi ette ei võta, siis ootavad Eestit ees rasked ajad. Esiteks tuleks minu meelest ellu rakendada õiguskantsleri ettepanekud, teiseks piirata reklaami välis mahtu, seades sellele kindlad piirid. Ka era-annetuste piiramine on võimalik, kuid siin on omad probleemid.

Igal juhul soovitan samal teemal ühendust võtta Jaak Aaviksooga, kes oma ajaveebdis just sellistele teemadele keskendub - aadressil blog.irl.ee/Jaak_Aaviksoo

-------------------

Keskerakond
Evelyn Sepp
January 25, 2007 6:19 PM

mis puutub erakondade rahatamisesse, siis usun, et see ei ole küsimus, milles peaks seadusega palju ette kirjutama. kaldun pigem arvama, et isegi tänasega on juba liiale mindud.

mis on selle legaalne tulemus? See, et toetamine ja selle raamatupidamislik väljendus muutuvad lihtsalt üha loomingulisemaks.

teisalt tekib minul küsimus, miks peaks riik sellised piirangud seadma - kas erakonnad on sellised pahad organisatsioonid - erakordselt halvemad kui teised MTÜ-d. või et inimesed, kes neid toetada tahavad, ehk oma raha kulutada, ei tohiks seda mingil põhjusel teha. Ei oska ette kujutada, mis oleks see õiguslikult proportsionaalne põhjendus sellistele piirangutele.

ja komas aspekt. inimeste endi väga-väga ebavõrdsed sisstulekud. selleks, et katta tänapäevases mõttes normaalseid kulusid, tuleks eeldada, et sellsite erakondade liikmeskond on ka võrdselt maksuvõimeline.

vastasel juhul tekib teatud mõttes peapeale pööratud kuid analoogne olukord perearstide nimestikega.

et kui sul on palju vanu ja east tulenevalt põduramaid patsiente, on sul kulud suuremad kui tulud ning vastupidi, kui noored ja terved, siis kulusid praktiliselt ei mingeid, vaid ainult tulud.

seega - pooldan võimalikult vähest sekkumist seaduste tasemel.

-------------------

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Hannes Rumm
25/1/07 23:05

Indrek, tunnustan teid olulise probleemiga tegelemise eest!

Aga jagan pigem oma erakonnakaaslaste arvamust, et erakondade rahakoti kontrolli alla saamiseks on õige seada valimiskampaania suurusele kindel lagi. Näiteks 5 miljonit krooni või 10 miljonit krooni. Nii on ausad ja ebaausad erakonnad valimistel võrdses olukorras ning ebaausaid ei aita võidule ka 60 miljonit krooni, mille nad oma võimupositsiooni kasutades ettevõtetelt välja pressivad. See number 60 miljonit pole muuseas võetud laest, vaid vaatab meile vastu rohelistelt valimisplakatitelt ja telereklaamidest.

Muuli-Samosti ideest möödahiilimise võimalust on näidanud juba lähiminevik: keskerakondlane Lauri Laasi annetas mõni aasta tagasi parteile paberite järgi rohkem kui ta noore linnaametnikuna teenis. Ometi oli juriidiliselt kõik jokk. Lihtsam on mõõta valimiskampaaniate rahalist mahtu kui tõestada, et laurilaaside "annetused" on tegelikult puhas rahapesu.

-------------------

Eestimaa Rohelised
Date: Fri, 26 Jan 2007 15:54:38 +0200
From: Marek Strandberg

jah...iseenesest ju hea plaan...muide kuidas selle plaani kohaselt saaks
rahasatada tekkivat erakonda?

Marek Strandberg
BC at /
0 Comments:

Post a Comment

........................................................................................................................................................................
.......................................................