-- Friday, March 31, 2006 --

Attention: Minefield!


Photo @ - BC -


Dog eaters vs. dog keepers

muidu on kevad kena aeg, aga krt koeraomanikud koristage oma loomade järelt.. AHVID SELLISED!!!

Sun at 2006.03.31 06:00


Photo @ nasa.gov


NASA lehel on neid päikeseid kohe igat värvi vaatamiseks väljas.. meie sombuses sügiskevadtalves kulub selline enesepettus marjaks ära, et minge ja vaadake ja mõtelge.. tegelikult ju päike paistab.. ainult mitte meile :D

..ma jäin mõtlema Iidsetele jumalatele


..ma jäin mõtlema Iidsetele jumalatele, püüdes oletada, kuidas nad võiksid asju muuta, kui neile tagasitulekuks värav avataks.

(Roger Zelazny - 'A Night in the Lonesome October')

-- Thursday, March 30, 2006 --

jeejeee.. Tartu-Tallinn maantee.. krt tehke Tallinna ringtee neljarealiseks!!!


koht kus masinaid kümnetes tuhandetes tonnides päevas läbi vurab ja mis on senini kui kitsas jalgratta tee või miski külatee on Tallinna ringtee..

inimesed kes seal sõidavad peavad iga päev võitlema elu ja surma nimel!

ETV: Tallinna ringteel hukkus liiklusõnnetuses kaks inimest

Google - One Ring To Google Them All


Photo @ logoogle.com



nagu te kõik, kes te olete Google kasutajad, olete märganud vahest seda, et Google vahetab tähtpäevade puhul oma logosid (disainib neid päevakajaliseks), siis sellest ajendatuna on paljud hakanud sellest kinni ning valmis vorpinud terve hunniku igasugu huvitavaid ja naljakaid ja tögavaid logosid Google jaoks.. täitsa head olid mõned.. :D nii ideelt kui teostuselt..

------------------------

ja et nädala lõppu ikka tervislikult ;) ja kultuurselt veeta, siis:
ETV: Tallinna Raamatupäevadel püütakse lugemishuvi ergutada
ja
Spordi- ja tervisemess Tervex
(PS. ja kui sa arvad et 50.-kr on pileti eest kallis, siis mine anna verd ja saad 50% odavamalt (loe: 25.-kr) ja mine tea ehk varsti pandaks see pull (loe: vereandmine) üldse kinni)

I have a dream...


I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident, that all men and woman are created equal."

I have a dream that one day on the hills of Estonia the sons of former citizens and the sons of former politicians will be able to sit down together at the table of brotherhood.

I have a dream that one day even the city of Tallinn, a city sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.

I have a dream that our children will one day live in a nation where they will not be judged by the belonging to Party but by the content of their character.

I have a dream today.

I have a dream that one day down in Tartu, with its vicious anger, with its governor having his lips dripping with the words of interposition and nullification - one day little boys and girls from Tartu will be able to join hands with little boys and girls from Tallinn as sisters and brothers.

I have a dream today.

original text: Dr. Martin Luther King Jr.
modification: BSc. Indrek 'BC' Martin

Koera elu, mitte Tallinna raad!


Ajasin pea kuklasse ja ulgusin. Vahel tundub see olevat kõige õigem tegu.

(Roger Zelazny - 'A Night in the Lonesome October')

-- Wednesday, March 29, 2006 --

VALGE SURM MÄGEDES: LUMELAVIINID


Jaan Künnapi Alpinismiklubi pakub tasuta infomaterjali laviiniohu kohta

Ajendatuna tänases SL Õhtulehes ilmunud artiklist "Laviin kannul, laskus Rasmus naerdes edasi", pakub Jaan Künnapi Alpinismiklubi kõikidele mägedesse reise korraldavatele firmadele ja omal käel reisijatele tasuta infomaterjali lumelaviinide ohu äratundmiseks ning õigeks käitumiseks lumelaviini korral.

"Aasta-aastalt on kasvanud mägedes suusatamas, lumelaudamas või matkamas käivate inimeste hulk, kuid kahjuks ei oska tasase maa inimesed endale teadvustada mägedes varitsevaid tundmatuid ohte," ütles Eesti üks tuntumaid alpiniste, mägigiidi ja -instruktorina töötanud Jaan Künnap. "Kuna ka lumelauduriga juhtunud traagilisest õnnetusest kirjutavas artiklis kumas läbi oskamatus ohtu hinnata, otsustasime inimeste teavitamiseks midagi ette võtta. Seda enam, et igasugused hambapasta, habemeajamisvahu ja närimiskummi reklaamid eksponeerivad laviini kui midagi üliägedat ja cooli ja loovad ohust täiesti vale ettekujutuse."

Jaan Künnapi Alpinismiklubi soovitab laviiniohte kirjeldava lühimaterjali riputada üles kõigi mägedesse reise korraldavate firmade kodulehekülgedele ja muudesse teemaga seotud kohtadesse. Soovijad võivad kasutada seda ka mittekommertslikel eesmärkidel valmistatavates trükistes ja muudes infomaterjalides.

Infomaterjal on üleval Jaan Künnapi Alpinismiklubi kodulehel http://www.jkalpiklubi.ee/teoksil/index.html. Samuti on seal üleval klubiliikme Mait Münteli väga põhjalik referaat laviinide kohta. Spetsiifiliselt suusatajatele-lumelauduritele suunatud juhend ohutuse kohta on ka klubi Freeride kodulehel http://www.freerider.ee/?id=22.

Klubid paluvad ka kõigil teemaga seotud blogijatel neile materjalidele viidata või aidata muul moel kaasa info võimalikult laiale levikule.

Põhjalikumalt on laviinidest kirjutatud Jaan Künnapi koostatud "Matkaspordi käsiraamatus", Tallinn 2004.

Photo @ Jaan Künnap

Pre-pixelated clothes


väärt idee! huvitav mitu aega võtab et esimesed sellise särgid näiteks trendikate eesti noorte selga jõuavad ;) aeg läks käima nüüd..!!!

Photo @ cafepress.com


Ironic Sans: Idea: Pre-pixelated clothes for Reality TV shows
I don’t watch much Reality TV, but I’ve seen enough of it to notice an on-going phenomenon: Someone wears a garment with a trademarked logo or artwork on it, and the producers have to pixelate it beyond recognition in post-production.
(via Rocketboom)

Asi ei ole mitte Eesti meestes, vaid naistes üldse!


no näed siis nüüd. kogu aeg sarjatakse ühes iidses vägikaika veos mehed vs. naised (mis iseenesest on minu arvates täiesti ajulage vägikaika vedu üldse), et Eesti naised lähevad siit minema, kuna Eesti mehed on nii sitad..

aga nagu antud uuring näitab, ei ole mitte asi selles kui hea või halb on Eesti mees või Läti mees või Türgi mees või Itaalia mees, vaid asi on selles, et naised üldse lihtsalt ongi altimad kodumaad ja lähedasi hülgama, et tormata kuhugi, kus on sinine taevas, valge hobune ja unistustemaa..

ETV: Armastus paneb inimesed kodumaad vahetama
Peaaegu iga neljas naine kümnest (37,4%) kinnitas, et vahetas kodumaad perekonna või armastuse tõttu (meestel see protsent vaid 21,8). Meestel oli migratsiooni peamine põhjus töö 33,1 protsendiga (naistel 17,6%).
--------------------------

PS. ja oh seda lakkamatut hala (mis niigi juba kõrvad vilistama ajab) ja mis nüüd vaid veel hoogu juurde saab.. PM: Tallinn valiti Euroopa kultuuripealinnaks
aga ausalt.. Vanemuine ja Tartu Ülikool üksi ei suuda kultuuri edendada.. pealegi Vanemuine on viimased pea et 10 aasta absoluutses madalseisus.. Ennem oleks võinud valikut teha pigem Viljandi ja Tallinna vahel.. need on kaks kohta Eestis mis võiksid seda nime kanda..

-- Tuesday, March 28, 2006 --

Ilusat sügist teile kõigile!


Photo @ photomatt.net


Vihm aknaklaasil

--------------------------------

Elu on nii kiire-kiire. Nüüd oleme siis jõudnud selle kiirustamisega juba nii kaugele, et isegi aastaajad lühenevad mikroskoopilisteks suurusteks (st. soojem osa neist). Alles see talv läbi sai ja kellad sai uuesti ära pööratud-keeratud suveajale (jumal teab milleks/kellele see kellade keeramine küll hea on), kui nüüdseks on nii kevad kui suvi juba möödas ja väljas sügis.

Tegelikult on see isegi ju hea, näe puud ei pidanud vaeva nägema ja lehti kasvatama, et pärast taas maha loopida ja koristajatel tööd niiviisi vähem. Eestlased käivad niiehknaa kõik soojadel maadel puhkamas ja päikest nautimas, et pole ju vaja siis seda kiire töö segajat päikest ja sooja suve-ilma. Niiviisi me maailma 5 sekka ei tõuse!

Seega nüüd pani otse talvest sügisesse ja... Ja Jumal nägi, et see oli hea. ;) Ja Jumal ütles: 'Jäägu nii!' :P

--------------------------------

Roosas kleidis tantsib masinist
Teel on t.r.o.p.p., s.o.p.p., k.o.p.p.

j.o.k.k.

Gunzdizaaaliz.. Gunzdizaaaliz.. Heeringas Veenuse õlal..


ehk kuidas me Anniga KUMU's käisime ja mida me seal nägime :)



Koit ja Hämarik

Kui ma laupäeval Lennartit Kaarli kirikus ära saatmas käisin, siis algselt oli plaanis ka teda ärasaatvast matuse-rongkäigust pühapäeval osa võtta. Hiljem sai aga ümber mõeldud ja Kaarli kirikus räägitut ning matuserongkäiku sootuks läbi helesinise ekraani kaetud, et sästa energiat päeva teise sündmuse jaoks - KUMU külastus.

Nii oligi, et kui teleülekanne sellest kurvast sündmusest lõppes sättisime end teele ekspeditsioonile: KUMU 2006 kevad.

Kuna ma ise olin sellele suurele 'mammutile' vaid eest (loe: Kadrioru) poolt lähenenud, siis seoses matustega oli seal liiklus piiratud/suletud ning mu teadmised muudest ligipääsudest puudusid. Nii oligi, et pidin kaardilugeja kaarti (mälu) usaldama, et rünnata 'mammutit' selja tagant (loe: Lasna kanali) poolt. Paras nikerdamine ikka see tee seal.

Igatahes kohale me jõudsime :) õnneks sellel kenal päikesepaistelisel ja kurval päeval oli kogu üritust kaunis vähe inimesi väisamas, nii õnnestus meil seal isegi ilma lisahapnikuta oma ekspeditsiooni jätkata. Kõikidel kunstiülikooli tudengitel on see maja otsast otsani tasuta vaatamiseks. Teistel inimestel on seda maja võimalik samuti tasuta külastada, selleks uuri neid numbreid/kuupäev siin.
Hoiatus: siis muidugi kõik 'vaesed' seda maja ummistamas. Seega soovitan maksta see mõnikümmend krooni ja minna mitte tavalisel päeval (nädalavahetusel)/ajal, kui võimalik.

'Mammut', nagu nimestki võid järeldada ja lehtedest lugeda, on suhteliselt suur väikese Eesti jaoks. Aga samas, võrreldes nende kunstimuuseumitega, mida ma Euroopas väisamas olen käinud, on ta ikka suht pisike.. nagu erakollektsioon või nii :D

Õnneks on seal peale moodsa kunsti (loe: kuni 3-aastaste sigri-migri tüüpi piltide) ka ilusat kunsti (näiteks Johann Köler'i kuulsamad teosed) ja ilusaid skulptuure.

Muidugi, et asjasse süveneda, siis alustasime seekord vaid püsiekspositsioonidest 3-ndal ja 4-ndal korrusel. Nii et avastamisruumi veel on :D

Head külastamist teilegi :)

-- Monday, March 27, 2006 --

R.I.P. mr. Solaris/mr. Pirx (Stanislaw Lem)


Photo @ fabbricantidiuniversi.it


See (2006) aasta ei ole teps mitte hea aasta, seda ma ütlen. Peale kõigi nende vingete ja tarkade ja heade eesti meeste, sureb ka väärt mehi maailmas. Ja see on kurb. Täna lahkus meie seast Poola ulme- ja fantastikakirjanik Stanislaw Lem. Laiem tuntus Eestis on tal kindlasti nende kahe teose põhjal:

Solaris
http://www.imdb.com/title/tt0069293/
http://www.imdb.com/title/tt0307479/

Test Pilot Pirx
http://www.imdb.com/title/tt0080010/

Aga huvitavaid lugusid oli tal kuhjaga: Stanislaw Lem

PopURLs.com


Photo @ popurls.com


nagu juuresolevalt pildiltki näha, siis sellelt aadressilt popurls.com pääsed ligi kõigile enamlevinud info ja uudistekanalitele :) seal juures ka foto ja pildimaterjalidega täidetud flick.com ja youtube.com lehtedele ja seda kõik ühest kohast..

Toomas Erendi: erendi.ee/blog


Photo @ Toomes Erendi



tänu PilleRiin'ule, kes märkas mu blogrollis viga laita ja ühtlasi ka märkida, et Toomas on omale uue aadressi valmis teinud ja fotoblogi sinna alla lisanud :D

ja kuigi kuulsin et ta (Toomas) ei soovind, väga oma blogi veel laialt levitada, et vähe pilte jnejne.. siis arvan et ongi hea kui vähe.. jõuab kõikidesse süveneda ja edaspidi rahulikult pilt pildi haaval silma peal hoida :D et siis kõik fotohuvilised, lisage endale siis see aadress kes kuhu, et sellel edaspidi silma peal saaksite hoida.

Looduse Aasta Foto 2006 TÄHTAEG!


seda, et kõik teie, kes olete võtnud nõuks saata oma kauneid ja huvitavaid fotosid loodusest, loomadest ja inimeste looduse seosest pilte 'Looduse Aasta Foto 2006' võistlusele, siis võtke teadmiseks, et täna on tähtaeg! pilte võib ka ise kohale viia (Looduse Omnibuss, Koidu 80, 10139 Tallinn, märgusõna Looduse Aasta Foto 2006) ja seda ka CD peal. tähtis lihtsalt, et pildifaili pikem külg peab olema vähemalt 2000 pikslit

Photo @ dailysnap.com

-- Sunday, March 26, 2006 --

Hõbevalgem


Photo @ - BC -

Pixar 'Cars'


Photo @ adisney.go.com


lähiajal on kinolinale jõudmas paar loodetavasti head animat! siin siis vihjed ka teistele:

Cars
http://adisney.go.com/disneypictures/cars
http://www.imdb.com/title/tt0317219

IceAge II: The Meltdown
http://www.iceagemovie.com
http://www.imdb.com/title/tt0438097

---------------------------------

PS. mulle meeldivad punased autod :) mu esimene oli ka punane.. :D ja kui ta oli ilusti puhtaks pestud siis läikis nagu Amberi kuninga juveel :D või see Pixar'i auto siin :D

-- Saturday, March 25, 2006 --

Mõnus laupäevahommikune eine


Photo @ - BC -


Puuviljaleib ja kadakajuust :) nende kahe maitsekooslus on lihtsalt super hea :)

-- Friday, March 24, 2006 --

Ametlik pressiteade: Jüri Ratas: Mõistus, tule koju!


Photo @ - BC -

Viimaste nädalate eriti ajuvabad, mõttelagedad ja seosetud jutud ning tegemised K-erakonna ning R-liidu liikmete poolt on viinud Tallinna 'linnapea' (loe: Savisaare maskoti linnavalitsuse toolil) Jüri Abiratta meeleheitele ja ta on palunud tervel Tallinna linnal otsida K-erakondlaste ja R-liidu inimeste mõistust. Selleks puhuks on paigaldatud erinevatesse linna käidavamatesse ja vähem käidavamatesse (loe: jeep'iga sõidetavatesse) kohtadesse järgnevad tegstid:

MÕISTUS, TULE KOJU!

Tänahommikusel pressikonverentsil võis tähedlada, et Mõistus pole veel tagasi tulnud. Jääb loota, et sel nädalavahetusel suuremate politsei koosseisudega ta siiski üles suudetakse leida. Vastasel juhul tuleb tervel K-erakonnal ja R-liidul senised tegemised sinnapaika jätta (loe: teistele üle anda) ja ise mõistust otsima minna.

maskott Abiratas isiklikult

-------------------

Erinevate maailma selle ala spetsialistide ja analüütikute arvates on tegu erakordselt lootusetu juhtumiga ja seega ei näe nad võimalust, et K-erakonna ja R-liidu inimestel enam Mõistust leida õnnestub. Vastav maailma praktika on aja jooksul näidanud, et kui Mõistus juba kord kaduma on läinud, siis kadunuks ta ka jääb.

Maaila Oma-ala Spetsialistide Assotsiatsioon
WOSSA (World Own Speciality Specialists Association)

Varahommikune grupikas ;)


Photo @ - BC -


;)

-- Thursday, March 23, 2006 --

ILVES PRESIDENDIKS! PS. Pool rahvast EI SOOVI Rüütli jätkamist!


eks lugege ise! hea kui inimesed, kes mõtlevad, saavad vahest ka sõna avalikes meediakanalites!

DLF: Juku-Kalle Raid: Lahkus vale president!
Nii on meile tekkinud veel üks prohvet Maltsvet, kelle juhtimisel eestlased Lasnamäe veerul Valge Laeva ootavad… Kurb on see, et punased on hakanud justkui prussakad seinapragudest välja ronima, veel kurvem, et eriti aktiivselt toimub see pärast president Mere surma, kelle kohalolek neile mingigi takistusena mõjus. Mida tahtagi punastest, kellele antakse selget märku Taassünniks ja Ärkamiseks Suure Õpetaja Suure Raamatuga?

Vist oli see Indrek Tarand, kes mainis, et president on riigi eetiline majakas. Ning just seepärast ja siinkohal peame langetama pea ja tunnistama: tagasi astus vale president…
(via Shalaya)

Samal teemal varem: Larko, minu varasem lugu

--------------------------------------------

ja siia otsa veel üks sellega haakuv mõne päeva tagune uudis, kus ajakirjandus manipuleerib rahva arvamusega:
ETV: Pool rahvast soovib Rüütli jätkamist
Veebruari lõpus 1200 inimese seas läbi viidud uuringus vastas küsimusele "Kas Arnold Rüütel peaks jätkama veel viis aastat presidendina?" jaatavalt 49 protsenti ning eitavalt samuti 49 protsenti, kirjutas Eesti Päevaleht.
on ju selgelt kirjas et sama palju on ka vastu! miks siis peab selline pealkiri olema? sama hästi võinuks olla pealkirjaks, et Pool rahvast EI SOOVI Rüütli jätkamist!

--------------------------------------------

EDIT: päeval tuli just uudis et Reformarite üks presidendi kandidaate on teiste (Paul-Eerik Rummo, Laine Jänes) seas ka Toomas Hendrik Ilves. Minu arvates sobiks ta ka vägagi hästi uueks presidendiks. Mõistus on veel täiesti selge. Parajalt terava ütlemisega (nagu ka Meri oli ja mis on hea!). Omab tugevat kogemust välispoliitilisel areenil.

Nii Ilves ise kui ka Sotsid (kuhu ka Ilves praegu erakondlikult kuulub) on kaunis positiivsed tema kandidatuuri üle: ETV: Ivari Padar: Ilvese kandidatuur on märk poliitilisest kultuurist. Ainult arvata oligi et nii K-erakond (ETV: Ain Seppik: Ilvesest ei saaks kogu ühiskonda ühendav president) kui ka R-liit (ETV: Jaanus Männik: Ilves on presidendiks liiga kosmopoliitne) peksavad pihku.

--------------------------------------------

EDIT: kuidas näevad piiritagused inimesed seda Eesti presidendi värki, seda loe siit

muljed Minski päevilt


ehk siis Andras Kralla on vaevaks võtnud oma muljed huvitavalt ja (loomulikult) koos piltidega enda blogi üles riputada. head lugemist tööpäeva algusse

Andras Kralla: Minski kroonika
Mõtleme natuke, kaalume kas buss või auto? Mõldud mõeldud – taksi.
Taksovana ei osutugi ise sohvriks, kuna alles pärast kiiret kõnet vurab vana merss terminali ette. Lennuvälja vaatevälast natuke eemal teeb sohver kiirpeatuse, kisub autolt maha kõik tööks vajalikud taksokleebised, põhjendusega, et nood lendavad sõidu ajal küljest ära. Me usume :)

Sunrise March 23


Photo @ - BC -


time: 0630

-- Wednesday, March 22, 2006 --

Sebastian'ist, usust (veelkord), rikkusest ja õnnest.


käisin siis täna Linnateatri etendusel 'Sebastian'. Erle meenutas, et tegelt me pidime seda etendust juba aasta tagasi umbes kaema minema, aga siis oli see ühe näitleja haigestumise tõttu ära jäänud :( ja nüüd siis (pärast mitmeid teisi etendusi) lõpuks ometi ka selle räa nägime.

lühidalt: (ei taha küll ennast korrata, aga pean) SUPER hea etendus! SUPER head osatäitmised! SUPER hea sisu!

osatäitmistest: täiesti erakordselt head osatäitmised olid Andres Raag'il ja Indrek Sammul'il, kes kumbki mängis kaunis eriskummalise iseloomu ja käitumise ning veel lisaks ka kõnepruugiga inimest! kõike seda proffesionaalsust peab ise oma silmaga nägema ja kõrvaga kuulma.. see on lihtsalt näitekunsti tipptase!

viimasel ajal on aina enam ja enam häid rolle teinud ka Alo Kõrve. just selliseid raskemaid ja ekstravagantsemaid persoone etendades. aga ta on sellega täiesti edukalt hakkama saanud.

loost endast: õigemini mõtted mis mul tekkisid seda kõike vaadates/kuulates/tajudes..
1.) rikkusest/vaesusest ja õnnest/õnnetusest
öeldakse, et vaene inimene on õnnelikum kui rikas. (ja kuigi igal asjal on mitu külge ning nii häid kui halbu pooli) siis arvan et jah nii see võib tõesti olla.

õnnelikum mitte selle pärast, et ta igapäeva elu seda tagaks (on ju mured peavarju, toidu ja turvalisuse pärast). vaid sellepärast, et kui sul midagi ei ole (materjaalset), siis sult ka ei oodata et sa seda jagaks (teenuste, toodete, asjade eest). ja sind võetakse sellisena nagu sa oled - inimesena/persoonina. aga kui sul on palju materjaalset varandust, siis nähakse sinus enamasti ikkagi just seda rikkust ja varandust ja (kui isegi mitte teadlikult siis alateadlikult) selle jagamist.

nii ongi et rikastel ei ole puudu millestki, mida saab osta, neil on puudus lihtsast inimlikust lähedusest ja soojusest. siirast sõprus või armusuhtest, kus nähtaks teda kui inimest, mitte kui rahahunnikut.

on ju seda läbi ajaloo teada, et suured kuningad ja keisrid on end lihtrahjva kombel riietanud ja nende keskele jalutama läinud. just selle pärast et näha mis tähendab vahetu suhtlus, otse inimeselt inimesele.

2.) usust/uskumatusest jumalasse/inimestesse
ma ikka aegajalt mõtlen, kui palju oleks inimesed õnnelikumad kui neil poleks usku jumalasse. see on selline suur ja karmipiiriline pettekujutlem, mis tegelikult maksab lõpuks siiski valusalt kätte.. just siis kui sa soovid kõige lihtsamaid soove: et su haige sõber/lähedane paraneks, et inimene, keda sa armastad ei lahkuks su juurest, et sõbrad omavahel tülli ei läheks.. (no jah ega need ju tegelt nii lihtsad soovid polegi, aga siiski).

ja siis läheb ikka nii nagu minema peab, vaatamata sellele, et inimene kes uskus jumalasse ja palvetas et läheks paremini ja teisiti.. siis tegelikult ei olnud ju seda Jumalat, kes oleks su palveid ja soove kuulda võtnud.. ja lõpuks on su usk ja lootus tugevalt lüüa saanud..

ja selle asemel, et oleks ise midagi konkreetset ära teinud, püütakse loota kellelegi kuskil oleva miski/keski peale.. aga sellest pole ikkagi abi!

nii ongi et usus jumalasse jäetakse nii palju lihtsaid asju tegemata, kuna jumalakirjas on see keelatud või pole lubatud ja ühtlasi rikutakse enda ja teiste elusid ning tehakse kõik palju keerulisemaks.

lõpetuseks: eks igaüks pea kogema neid etendusi ise, sest nii nagu seda üks teeb ei tee keegi teine kindlasti mitte.. minu jaoks oli selles loos sarnaselt etendusega 'Meeltu', vaäga palu mõtteainet, kuidas muuta oma elu paremaks..

Sebastian Flyte: 'Oo Jumal, palun muuda mind paremaks! ... aga mitte kohe ;)'

-------------------------------

Photo @ chromasia.com


panin siia lõppu ühe ilusa pildi rändurist. jah pean selliseid üksikuid rannas vedelevaid jalatseid ränduriteks, kellel on seljataga pikka ja raske elu/saatus, aga kes siiski on suutnud niipalju vee peal püsida, et lõpuks siiski kuskil uues kohas kaldale ujuda :)
PS. mul endal on ka nii mõnigi selline pildike :) kui leian üles sis panen siia lingi juurde.

Amber, Rebma, Tir-Na Nog'th


niisiis. sai nüüd esimene seeria (5 raamatut) sellest Amberi maailmast läbi ja peab nüüd kuskilt endale muretsema ka teise seeria. Roger Joseph Christopher Zelazny on ikka üks paganama huvitavate juttude kirjutaja! Nagu eestikeelse 'Kaose kojad' raamatu lõpus on öeldud:
Kindlasti pole kirjanikul sedavõrd andunud fänne, kui on seda J.R.R.Tolkienil, Isaac Asimovil, Douglas Adamsil, Terry Pratchettil ja J.K.Rowlingil. Lord Roger'i fännid on pisut vaoshoitumad, kuid ega austus seetõttu väiksem pole. Pigam liigitub Roger Zelazny sellesse liigasse, kuhu eestikeelse lugeja jaoks kuuluvad veel vennad Strugatskyd, Ursula K.Le Guin, Stanislaw Lem, Ray Bradbury ja Dan Simmons. Teisisõnu, tõsisemat laadi autorid, kelle lugejamenu põhineb siiski eelkõige loetud raamatutel. Vaieldav lahterdamine kindlasti, aga selge on, et Zelazny kultus on üsna erinev Tolkieni kultusest.
Ja kui ma nüüd hakkan vaatama mis raamatuid ma olen lugenud, siis peab tunnistama et jah see teine liiga on see mis on enam kätte juhtunud ja mida lugedes ma olen enam kaasa haaratud olnud. Viimasel, pean pattu tunnistama, olen vähe lugenud. Kuid veel mõni aeg tagasi ma suisa neelasin neid raamatuid, mis Verka üüratus ulme-raamatute varasalves leidus :)

Photo @ internet



The narrator of the first five Amber books, Corwin was Oberon's choice for the next King of Amber. After his capture by Eric, in fact, Corwin crowned himself king, albeit mainly to disrupt Eric's own coronation. by the end of his war with Brand, though, Corwin no longer wanted the throne, and he welcomed the Unicorn's selection of Random for the kingship. This confirmed that Corwin had changed in the course of his Chronicles from an impetuous, selfish man to a true prince of Amber. In the end, he alone saved Amber from destruction. At present, his whereabouts are completely unknown.

Keskerakond ASTU TAGASI !!!


No minu piir on igatahes lõplikult täis! Enam kauem see erakond Eestimaad ja Tallinnat juhtida ei või!
ASTUGE TAGASI!!!

Parem kui Keskerakond üldse Eestimaa pinnalt ära kaoks, aga seda on juba veidi raskem nõuda. Samas kui Savisaar kõrvad pea alla paneb, siis on see juba kaunis tõenäoline. Seega vana mees nagu ta on võiks vabalt infarkti saada ja oleks asi mutt. Kõigil parem ja kergem olla. Eks seal Keskerakonnas ole ju ka tüüpe kes pukki tahaks ja siis oleks neil tee vaba. Muidugi neid on seal mitu ja siis läeks võimuvõitluseks ning ega sellisel juhul enam Keskerakonda alles jää või kui siis hästi nõrk ja hädine. Tekiks kõrvale uusi erakondi ehk aga igatahes poleks seda venelaste ja penskarite häälte-magnetit enam olemas.

iga päev lendab ajakirjandusse taas mõni nende suuremat või väiksemat sorti raha kantimine, valetamine, rahvaga manipuleerimine, vassimine, lihtvargused ja muud pettused.

Passing by


Photo @ - BC -


Saturday late night. Lumekoristusmasinatel on talviti öösiti niipalju tööd, et nad liiguvad suisa valguskiirusel ;)

-- Tuesday, March 21, 2006 --

selle suve mood: The iPod Tie


Photo @ ployer.com


(via Rocketboom)

Meie K-erakonna palve!*


Meie Savisaar, kes Sa oled Toompeal!
Pühitsetud olgu Sinu nimi. Talsingi kuningriik tulgu.
Sinu tahtmised sündigu nagu Toompeal, nõnda ka all-linnas ja mujalgi.
Meie igapäevast k-ohukest anna meile tänapäev.
Ja anna meile andeks meie valestivalimised,
nagu meiegi andeks anname sulle su miljonivaragused ja muud kantimised.
Ja ära saada meid kiusatusse, vaid päästa meid ära kurjast Euroopa Liidust.
Sest Sinu päralt on Talsingi kuningriik ja Vilja ja K-erakond igavesti.
Edgar.

* - EPL: Linnapea keelas ametnikel koostatavate eelnõude vaatamise. Esimesed sammud võimu kinnistamiseks ja salatsemiseks on tehtud.

EDIT: samal teemal Gea, leheneeger, PM

pileti-ei-levi-ei-levi.jee-jee


selline tekst ilutsas pärast mitmetunnist täis tühjust lõpuks nende kodukal.
Seoses serverite ülekoormusega on piletimüük Piletilevi müügivõrgus peatatud.
Piletilevi loodab müügiprogrammi töö Piletilevi müügivõrgus taastada 3-4 tunniga.
Pileteid Metallica kontserdile on piisavalt, palume piletisoovijatel proovida
rahulikult uuesti täna 20.03.2006 pärastlõunal kella 3-4st alates.
Seoses ootamatu survega müügisüsteemile täna 20.03.2006
www.piletilevi.ee –d ja internetipoodi avada ei saa.

lühidalt: SEE ON TEIL IGA KORD NII !!! VÕITE ENDALE ISE NÜÜD SURMAVA KARISTUSE VABALT VALIDA!

EDIT: ÄP: Rõõm Metallica piletist kaalub üles raha (parooliga leht)
"Õige sõna on "pettunud". Ütleme nii, et mulle valmistab piinlikkust, et Piletilevi pole õppinud oma sügisestest vigadest," ütleb Metallica Eestisse tooja BDG juht Peeter Rebane. "See on ebaaus klientide suhtes," lisab Rebane. Küll aga on ta rahul, et Leedus, Soomes ja Rootsis pileteid edukalt edasi müüakse.

-- Monday, March 20, 2006 --

What the heck is RSS?


njaaa.. kui siin blogimaailmas ringi kaeda siis arvan et suurem osa siis ehk ikkagi teab mis on RSS. aga nagu näha sellelt pildilt on lombitagune ameerikamaa raffas sellest lühendist küll väga suure kaarega seni mööda käinud.

Photo @ jan.rr.com


TechBlog: about RSS Poll
A whopping 92 percent answered "What the heck is RSS?", with over 31,100 (and counting) people replying at this writing since March 17.

-- Sunday, March 19, 2006 --

Kuidas puhastada arvutit nuhkvarast?


vajalikku lugemist igale arvutikasutajal. tasub süveneda!

Kuidas puhastada arvutit nuhkvarast?

teemad mis seal kajastamist leiavad on järgmised:
  1. Ad-Aware ja Spybot — kuidas kasutada?
  2. Kuidas luua HijackThis logi?
  3. Olulised programmid ja õpetused
  4. Kuidas teha nähtavaks peidetud failid ja kataloogid ning süsteemifailid?
  5. Kuidas käivitada arvuti Safe Mode’is?
  6. Eemalda nuhkvara “Add or Remove Programs” kaudu
  7. Pärast nuhkvara täielikku eemaldamist keela ajutiselt System Restore
(via Teller)

Tsikid siin, tsikid seal, Tsikid iga peki tüki peal.. Tsiki Briki..


Photo @ chica-loca.com



She's never depressed Either Disturbed by others.
Nothing can Bother her because she does not care about others.
The only thing she care about is what she want right now and
she just go ahead for it and loves to throw herself into strange world.
-------------------
sellised lahedad joonistused ja ikka ikka.. Aasiast.. kust mujalt.. seal nad nagu oskavad joonistada põnevalt ja huvitavalt. sellepärast mulle meeldivad ka Aasia animatsioonid väga :)

-- Saturday, March 18, 2006 --

Mauruse maja hoov


Photo @ - BC -


ühel ilusal päiksepaistelisel päeval. linnud laulsid juba, räästad tilkusid, päike säras toa aknast sisse, inimesed olid rõõmsad.. kevadet on õhus tunda..

-- Friday, March 17, 2006 --

hallloooo inimesed!!!! (teemal: E-hääletusel ei jää hääleandja isik täiesti anonüümseks)


kamoooon.... kes see jobu nüüd siis selle välja mõtles??? ja kas nagu tavahääletusel jääb inimene siis täiesti anonüümseks? mitte keegi ei saa teada et ta hääletamas käis? hallooooo.. ärgake te varjusurmas inimesed.. ja mõtelge peaga!!!! kas te hääletama minnes kuskile nagu allkirja ei anna või isikut tõendavat dokumenti ei näita????

minge nüüd rahulikult ja puhake oma ajunatuke ära ja hakake mõtlema enne kui te midagi sellist päevavalgele toote...

ETV: E-hääletusel ei jää hääleandja isik täiesti anonüümseks
Mullustel valimistel e-hääle andnud Rein imestas, kui mõnda aega pärast eelmisi kohalikke valimisi helistati uuringufirmast tema kodusele lauatelefonile, ikirjutas Eesti Päevaleht. "Helistas meeldiva häälega naisterahvas, kes palus minult kui e-hääletajalt nõusolekut vastata tema küsimustele e-valimiste kohta," selgitas Rein.

'Presidendikõned', 'Riigimured', 'Vikerkaare värvid', 'Hõbevalge'


täiesti huvitav fenomen.. seda on ju tegelikult täheldatud läbi ajaloo.. et isegi kui inimene oma elu ajal on olnud juba legend ja kuulus, siis tema teosed saavad ülipopulaarseks just mõni aeg pärast tema surma..

sellest ma saan veel aru, kui inimene oma elu ajal on olnud mitte just väga populaarne ja siis kunagi hiljem tema teosed kuulsust koguvad, võib arvata et ta lihtsalt oli oma ajast ees.

aga miks kuulsa inimese teosed paar päeva pärast tema surma läevad nagu soe sai? aru ma pole saanud.. kas siis selleks et sõnum, mida see inimene edastada soovis oma teostega jõuab inimesteni alles siis kui ta on juba surnud? või siis inimesed alles märkavad et jajah.. peaks ikka lugema , mis ta lõppude-lõpuks rääkis ja öelda tahtis! või tahavad kõik osa saada tema tegemistest/mõtetest, omada neid, et nagu staatuse sümbol, mul on tema teosed kodus olemas (mis sest et ma neid võib-olla kunagi lugenud pole ja ei kavatse lugedagi, aga mul on nad olemas)?

ETV: Lennart Meri raamatuid haaratakse lennult
Väga suurt huvi on tuntud Lennart Meri raamatu "Hõbevalge" (trükiarv 32 000 aastal 1976) vastu, mida oli eile veel alles kolm kasutatud köidet. Müügikorraldaja sõnul on huvilistel nende poest võimalik osta ka raamatut "Vikerkaare värvid", kuid sellega tuleks kiirustada, sest kolmest olemas olnust ostis ta ühe juba ise ära.
nagu siin näha, isegi RAAMATUPOE müügikorraldajal endal pole olnud kõige selleaja jooskul aega seda raamatut endale soetada ja alles nüüd selle soetas..

---------------------
PS. viimasel ajal on selle sõna 'lennu' kõvasti manipuleeritud
ETV: Riigisekretär: Meri matuste aegne lennuliiklus peaks sujuma

Öö: üksikud on hiljapeale jäänud


Photo @ - BC -


pärast DM kontserti oli see tee puupüsti masinaid täis, teel Linn -> Maa.. :) aga see pilt on tehtud pärast südaööd, siis vuras seal veel vaid mõni üksik hiljapeale jäänu :)

PS. kurjad keeled pajatavad, et to kuuvarjutus olla siiski olnud ainult et mitte kuu peal vaid selle kõrval ;) võta nüüd kinni mis ta siis ikkagi oli..

-- Thursday, March 16, 2006 --

Dave Gahan: see you in next year!


niisiis.. teine kontsert sellel nädalalt.. ja teine täielik elamus.. superlux show ja bänd ja muusika ja publik ja üldse üli kuradima vinge värk!!! olin taas lava ees ja see feeling mis seal tekkis oli ikka super. kui rahvas koos kaasa laulis või kui Martin Gore pärast teistkordset bändi tagasikutsumist alustas vaikselt vaikselt laulu rahva keskel olevalt sillalt ja rahvas oli vakka (sekka küll mõningad huiked, aga sellises staadiumis on need ju täiesti arusaadavad).. üli super!

Photo @ depechemode.com


Touring The Angel 2005/2006
Tour Photos - November 3rd, 2005 (St Pete Times Forum - St Petersberg, FL.)

Asstonia my ass


mul pole sõnu, Rüütlil pole mõistust ja K-erakonnal ning R-liidul pole südametunnistust..

EPL: Rüütel avaldas kaastunnet valele lesele
EPL: Keskerakond ja Rahvaliit ei leinanud presidenti

samal teemal tunnevad kaasa ka teised mõistusega inimesed.. Shalaya, Marek..

Hommik: Maa -> Linn


Photo @ - BC -


üks Tallinna tuiksooni, mis vaikselt kuid järjekindlalt mu akna all oma elu elab.. põnev on teda vahest jälgida.. erinevatel nädalapäevadel ja erinevatel kellaaegadel.. avhest keeb seal elu nagu sipelgapesas, vahest on seal kenad järjekorrad viksilt ja viisakalt liikumas.. vahest on seal täis vaikus.. vahest on seal ummikud ja seisakud.. vahest nii ja vahest naa..

a kui keegi arvab, et väga õudne kui selline asi akna all tuikab kogu aeg, siis võin kinnitada.. pole teist minu kodusse kuidagi kuulda.. viies korrus teeb oma töö.. enamasti ma näen oma korteris ringi liikudes ja aknast välja vaadates vaid puid :) elu nagu keset metsa :D

-- Wednesday, March 15, 2006 --

Haruldane, ent raskesti jälgitav kuuvarjutus eile öösel


Photo @ - BC -


igatahes see pilt on tehtud öösel k0100 ja siin küll miskit varjutust ei poolikut ega muusugust näha ole.. seega miski jama ikka selle haruldase kuuvarjutusega

DLF: Eestis näeb haruldast kuuvarjutust
Täna/teisipäeva õhtul saab Eestis jälgida käesoleval sajandil haruldast, ent raskesti jälgitavat kuuvarjutust, kui Kuu läbib Maa poolvarju.

Kuu siseneb Maa poolvarju (penumbra) Eesti vööndiaja järgi kell 23:22 ja lahkub 04:14. Varjutuse maksimaalne faas on kell 00.48. Eesti asub piirkonnas, kus kogu varjutuse käik on nähtav, teatas Delfile astronoomiahuviliste ühendus Ridamus.

Varjutuse teeb eriliseks see, et tegemist on täieliku poolvarjulise kuuvarjutusega, st. Kuu on täielikult Maa poolvarjus kell 00.18 — 02.18.

-- Tuesday, March 14, 2006 --

Viimane usutluses Lennart Meri'ga (EE 02.11.2005)


lugesin EPL'i eriväljaannet Lennart Meri surma puhul ja eriti meeldis (loomulikult) Lennarti enda mõtted ja sõnad, mis ta oli välja öelnud usutluses Tiina Kaalepiga (Eesti Ekspress 02.11.2005). ja kuna see oli niivõrd õige ja niivõrd hea siis peab see ka siia üles täheldatud saama. et mul endal (aga ka teistel kes siia satuvad) oleks seda ikka ja taas hea üle lugeda ja mõtelda/arutleda neil teemadel..

palun võtke see aeg, kes pole seda veel teinud, ja lugege see läbi.. ja juhin tähelepanu ka loo lõpus olevale lõigule..

ja kusjuures see pealkiri.. see kehtib ka praegu.. jah ta on küll lahkunud siit ilmast, kuid ta elab edasi.. meis endis, me mõtetes, me tegudes, me unistustes..

LENNART MERI: KUULDUSED MINU SURMAST ON LIIALDATUD
Tiina Kaalep Eesti Ekspress, 02.11.2005

Ekspress intervjueeris president Lennart Merit tema kodus Kabelineemel ja veendus, et president on sama terav ja selge kui alati.

“Mis teid minu surma juures siis huvitab?” küsib Lennart Meri irooniliselt. Tema käes on koopia Nelli Teataja artiklist.

“Mind huvitaksid teie mõtted,” vastan ma.

“Nojah. Neid mul on. Ka surma kohta. Ma arvan et selle madala haridustaseme juures, nagu see leht on tehtud, sobib väga hästi tsiteerida Mark Twaini: kuuldused minu surmast on meeletult liialdatud. Tean, et see pole praegu kõige parem tsitaat. Praegu tsiteeritakse peamiselt ju Hašekit ja “Kahtteist tooli”.”

Just sel kombel algab meie jutuajamine. On reede keskpäev, 28. oktoober. Raadiod loevad uudist Lennart Meri järsult halvenenud tervisest. Ma ei ole täna tema ainus külaline, enne minu tulekut juhatatakse välja Paul Goble, kui lähen, on uue külalise auto juba ees. Kui sisse astun, tõuseb Lennart Meri hetkeks püsti ja viipab tugitooli suunas.

President Meri istub voodil, mugavad koduriided seljas. Operatsiooniarm on vaevu märgatav. Ta vaatab tähelepanelikult, veidi muiates. Pidevalt kontrollides, kas teine teab, jälgib ning mäletab. Muidugi on ta operatsiooni järel väsinud, räägib vaiksemalt kui varem, ent ilma igasuguste hääldusprobleemideta. Tõuseb ettevaatlikult, kuid kõnnib ilma abita. Voodi ümbrus on pooleli raamatuid täis, telerist tuleb CNN, telefon on käeulatuses. Ravimeid pole kuskil märgata. President Meri räägib selgelt, rõhutades olulist samamoodi kui alati.

Härra Meri, kas te käisite sel korral valimas?

Jaa, muidugi.

Arvuti juures?

Meil käis seekord valimiskast kodus.

Kas teid üllatasid tulemused?

Teate… Kas teie käisite vaatamas neid Saksa keelatud filme? Kolbergi näiteks, tehtud 1945, päris sõja lõpus. Septembri lõpul näidati neid Tallinnas. Kas teie teate, mis tähendas 12 000 Wehrmachti sõduri äratoomine Poola rindelt siis, kui Punaarmee tungis Poolasse sisse? Ainult selleks, et filmida neid massistseene. See kõneleb sellest, milline imbetsilne usk oli juhtidesse, ideoloogiasse. Seesama imbetsilne usk ideoloogiasse valitseb praegu Eestis.

Ma ei saa teist päris hästi aru.

Kui inimene on midagi saavutanud, siis see on sõnavabadus. Aga väga paljudele, kes unistavad saada sovhoosi asedirektoriks ja heita pikali sooja teki sisse, on see talumatu. Vähesed mõtlevad, et aeg, kus tuleb hakata võlgu tasuma, on suurte sammudega lähenemas. See ei kõla väga patriootlikult, aga mida ma saan siin teha! Ja mul on natukene häbi korrata siin oma põlist küsimust: mida me toodame? Siin Eestis. Pankrotte. Kes hakkab meie eest maksma? Meil on ju sovhooside aeg tagasi tulnud. Katsuge mõelda, kas meie valitsus suudab tagada selle, et riik toimiks automaatselt. Kas meie julgeolekusüsteem toimib?

Tänane riik seda ei tee.

See on teie vastus. Aitäh selle ausa vastuse eest.

Eilses Päevalehes kirjutab Indrek Neivelt samadest asjadest: et Tallinna linn ja Eesti riik on juhtimata.

Ma ei ole Neivelti artiklit lugenud. Aga mind külastas eile endine Soome panga asepresident Esko Ollila. Ta tsiteeris seda artiklit ja küsis, kas võib loota, et Indrek Neiveltist saab valitsuse juht.

Vaevalt. Erakonnad ei laseks kedagi väljastpoolt ligi.

Selles ongi asi. Meie aeg on kujunenud nii, et mida halvem, seda parem. Lihtsam on jagada. Ja lihtsam on mitte midagi teha. See pole midagi muud kui kvaasisotsialismi tulek.

On üks oluline teema, mida tahaksin teiega arutada. Me räägime praegu palju palgaarmeele üleminekust. Tänavu sügisel ei tulnud kutse peale sõjaväkke kuuendik kutsutud poistest. Debatt palgaarmee üle on eriti valjenenud pärast kaitseministri vahetust. Mis teie arvate, kas palgaarmee on Eesti tee?

See (mittetulemine – Toim.) on midagi, mis on Eestis uut. Me võisime ju uhkust tunda oma noorte üle, kes läksid omal vabal tahtel kaitseväkke teenima ja teenisid auga, täiesti sõltumata sellest, mis oli nende emakeel. Mina usun, see oli väga hea saavutus.

Vaadake üht põlist parki. Kui ma viimati Chiracile kirjutasin, siis ma kasutasin just seda võrdlust. Park, mis on kasvanud mitusada aastat. Meeletult suured puud. Selline park ei ole fassaad, mida saaks ühest kohast teise lükata. Nende puude eest hoolitsetakse, neid ei saa ühest kohast teise lükata. See ongi meeletu erinevus riikide vahel, mida vähesed on osanud jälgida.

Meil on ees rohkem tööd. Meie puud on väikesed. Kui palju registreerib patente Matti Päts Eestis? Kui palju tema kolleegid Soomes ja Prantsusmaal? Patendini jõudmine on looming, mis on kontrollitav, arendatav ja mis ei anna tulemust mitte paberil, vaid tegelikus elus. Siin on see vahe.

Aga jah, teie küsimus. Keegi on teinud siin vea... Ka valitsused teevad vigu. Valitsusel peab olema piisavalt sisemist julgust osutada näpuga inimese peale, kes vea on teinud. Meil on tekkinud niisugune seinalehtede aeg – rääkida ainult positiivset.

Kas te ikkagi pooldate palgaarmeed? Te olete umbes pooleteise aasta eest öelnud, et Eesti sõjameeste tulevik on töö piiri taga ja see on professionaalide töö.

(Pikk paus)

Kui ma olin palju noorem, siis ma mõtlesin, kui kaunis on surra isamaa eest. Praegu ma sellele enam nii ei mõtle. Praegu painab mind ainult see, kui vähe me selle pika aja jooksul oleme jõudnud teha Eesti heaks. Ja kuidas me kardame seda, mis ma äsja ütlesin, ise välja öelda. Me ütleme seda välja eesti keeles, mis on juba nii moonutatud, et kui ma Eesti lehti loen, siis ma ei saa aru, mida tahetakse öelda. See on nagu mingisugune laste salakeel, teate küll: si-bi-na o-bi-led lo-bi-ll.

Mulle tundub, et kui me vabastame mõiste “kultuur” kogu sellest saastast, vabastame kõik selle, mis on paksu sodikorra all, siis tuleb välja midagi, mida praegu nii hooletult lubatakse raudse käe alla painutada. Aga ei tohiks seda lubada...

Ilma kultuurita inimesele võib ainult kaasa tunda. Sest ta kaotab kogu valikuvõimaluse. Kultuur ei ole muud kui valik hea ja parema vahel. Ma mõtlen selle peale, et Ain Kaalep on Baudelaire’i tõlkinud veerand sajandit. Selle ajaga oleks Baudelaire võinud ära tõlkida kogu Eesti luule. Ain Kaalep tegi oma valiku, mille eest jääme talle tänu võlgu.

Aga teie küsimus. Ma ei ole kindel, et me sõnadega siin suudaksime midagi teha. Vaadake Kalevipoja kuju Emajõe ääres või Kristjan Jaak Petersoni Toomel. Mida me saame veel lisaks öelda. Nad on teel. Nad otsivad.

Nii palju usust ja sellest, et seda usku ei saa mitte peale võõbata. Usu sisse kasvab inimene sündimise, mitte sunni või kiusamisega. Me jääme alati hiljaks noorte oma poole koondamisega.

Ma mõttes siiski tõrgun palgaarmee vastu.

Ma ka! Me kõik tõrgume! Ma tõrgun ka selle vastu, et Tallinna ja Tallinna lahe vahele ehitatakse kõrge müür.

Ei tea, kas on liiga hilja luua Tallinna kaitse selts? Olen mitu korda sellest rääkinud. Kellele tuleks selles asjas toetuda?

Pakuks, et pigem noortele inimestele. Mitte tädi Maalidele, kellest te rääkisite pikalt möödunud aastal intervjuus Rein Veidemannile.

Jah? Muide, kas te teate, mis oli ­selle minu huvi alguses? See oli üks väike tuba viiekümnendatel aastatel Tallinna Lenini rajooni 1. majavalitsuses. ­Selles toas töötas Elfriide Toman, kes töötas hiljem ka akadeemilises raamatukogus. Ja see tuba oli inimesi nii täis, et seal ei saanud isegi kirjutada. Nad olid kõik õhinas. Seda oli uskumatult liigutav vaadata, kuidas nad kaitsesid koos Tallinna. Õhinat on täna väheks jäänud.

Viimasel ajal on kõneldud puitarhitektuuri kaitsjatest. Ehk neist on kujunemas midagi sellesarnast. Aga enamjaolt on säärastel ühingutel vähe jõudu ja ma näen, et neil pole ka raha.

Kas meie panga juhatused ei saaks siin käsi selle kaitseks ette panna?

Pankadel ei ole tundeid.

Ei, ma ei usu seda. Pankadel on väga suured tunded. Mõelge kas või Prantsuse suure inflatsiooni ajale, kui pankadel tuli koos oma klientide huvide eest seista.

Paar kuud tagasi ilmus raamat, mis rääkis teist ja teie isast. Autor Virkko Leppassalu. Mis te ütlete selle raamatu kohta?

Jah. (Lennart Meri vaikib pikalt)

Teate – ma ei ole seda raamatut lugenud.

Näete, Eduard Lucas Londonist tõi mulle jälle kaks raamatut juurde. Kaks Mitrohhini raamatut. Need on mul pooleli. Ja see seal, see suur, see on Schilleri esmatrükk, seda ma vaatan ka. Muide, te ikka teadsite, et maailma esimene mälestussammas Schillerile asub Puhtulaius?

Pressiteateid lugedes tundub, et teid viimasel ajal üks enam huvitanud teemasid on kavandatav Vene-Saksa gaasijuhe. Kas see on läinud rong või oleks teie arvates võimalik seda plaani veel väärata?

Kole hiljaks jäänud küsimus. Te oleks pidanud küsima seda juba ammu. Siis, kui see mõte ilmsiks tuli. See oli juba 1992, kui ma kirjutasin kõigile Läänemere-äärsetele riigijuhtidele, osutades, et see võib kujuneda ohuks kõigile Läänemere-äärsetele riikidele. Kõige tõsisemalt vastas mulle Carl Bildt. Soomel oli sel ajal juba valmis vaadatud üleeuroopaline gaasi jaotamise paik kuskil Tampere lähistel, kus Norra torujuhe pidi kokku saama Vene toruga. Gaasijuhtme demokratiseerimine on monopolisti hirm ja turumajanduse võit. Carl Bildt oli mees, kes sai aru selle gaasijuhtme tõsidusest. Ta vastas, et väga kahju, aga kahjuks pole Rootsis kujunenud välja harjumust maagaasi jaotada. Mõttelaiskus.

Vaadake Schröderit Saksamaal. Pärast seda, kui ta andis lubaduse Saksamaa rohelistele, et ta seab oma eesmärgiks aatomienergia tootmise lõpetamise, pärast seda suurt doominokäiku oli selge, et see on avatud lõks kõigile, kes osalevad. Et sellega seab Saksamaa end täielikku sõltuvusse Vene gaasitarnetest. Arvestage, et Saksamaa vajab väga palju energiat.

Muide, kas te olete lugenud eilset Frankfurter Allgemeine Zeitungi juhtkirja? Kas te saaksite selle ära trükkida? Seal öeldakse täpselt sedasama.

Te räägite palju Tallinnast ja tallinlastest. Mida ütleksite neile inimestele, kes elavad maal?

Teate, Põltsamaa lähedal on üks autoremonditöökoda. Tartusse sõites paremal pool. Ja kui sealt ida poole sõita, siis seal oli kunagi üks asunikutalu. Tegime seal ühel suvel heinatööd, pakun, et see oli viiekümnendate aastate keskpaiku. Ja ükskord, kui istusime peremehega pärast sauna ukselävel, tuli mul suule niisugune küsimus. Et oletame, et sünnib ime. Et oletame, et nad on korraga läinud kõigi oma sovhooside ja kolhoosidega – mis sa siis teeksid. Ta vaatas mulle otsa, ja oli niisugune hell koht, kus kõik oli puhas ja pestud. Ja ta ütles, et sina ei tea, mis töö see on – talu pidada. Ei saa minust enam talupidajat. See on nii ränk töö. Nõnda rääkis ta ja see lõikas mulle tugevasti südamesse. Niisugune oli tema vastus.

Inimene on selline, et tema tahab ikka veereda allamäge, teha, nagu kergem. See inimese omadus sünnitas piibli ja Martin Lutheri ja õpetas meid tööd tegema. Töö ja kultuuri vahekord on ju uskumatult keeruline.

Mulle tuleb meelde, kui me filmisime Äänisjärvel kaljujooniseid. Kas kujutate ette, kui palju inimesi pidi ­vaeva nägema selleks, et kunstnik saaks minna neid jooniseid looma. Mis sundis neid seda tegema? Ma vastan: see oli nende soov elada oma igavest elu. Vaadake, kuidas meie praegu oma igavest elu sõtkume. Alumiste paeplaatide alla. Tallinlased, kes on siin sündinud ja kelle põlvkonnad on siin üles kasvanud.

Ma usun, et seda mõistaks Jaak Jõerüüt, kes on minu teada neljanda põlve tallinlane.

Ja teate, ma arvan ka, et tuleks häbiposti naelutada inimene, kes tegi selle inetu Tartu kaubamaja.

Olete käinud seal majas?

Mitte sees. Jah. Tartust on mul isegi rohkem kahju.

Kas selle maja pärast?

Vist küll. Tartu on ju suutnud säilitada oma kompaktsuse, tema äärelinnad on saanud teatava näo, ja nüüd...

Millal te käisite viimati Tartus?

Augusti algul. Erast Parmasto näitas mulle oma Tartut. Ja Hando Runnel teist. Ja Ain Kaalep näitas oma.

Millal te viimati Tallinnas käisite?

Käisime kanarbikku ostmas, panime sinna paadimaja ümber. Kanarbik kasvab siin nii hästi. Nagu ka kõik siia istutatud puud. Ainult ühe puuga oli probleem. Härra Reiljani puuga. Aga korraliku toiduga kosuvad nad lõpuks ikka ja lähevad kasvama.

See siin on endine militaarala. Mu eesmärk on see, et siin ei oleks mitte ainustki vihjet, et siin on tallunud võõra mehe saabas.

Me tegime siin midagi, mida ma nägin Islandil. Me rajasime krundi äärtele vallid tuulte kaitseks. Vaindloo saare peal on täpselt sama tehtud. Noore puu juured peavad tuulest veidi rahu saama.

Kas istutate veel juurde – siin on juba täna paras park?

Mulle on öeldud, et siia mahub 3000 kuuske, et ma olen juba praegu üle maksimumi pannud.

Viljapuud kannavad juba?

Oo jaa. Veel praegugi on mõned õunad otsas.

Olen kuulnud, et plaanite reisile minna.

Ma tahan sõita Dresdenisse, Frauen­kirchesse. See on kõige kuulsam kirik, mis sõja ajal puruks pommitati. Kas te olete näinud ülesvõtteid sellest, kui Dachaus traktor lükkab, ütleme, kümme tuhat korjust suurde hunnikusse kokku? Teate, see kõik filmiti Dresdenis. See oli täielik šokk. Ma ei suuda seda veel praegu mõista. See toimus täiesti metoodiliselt, täpselt. Nagu mingisugune masinavärk

Ja ka see viib meid tagasi teema juurde, mida tähendab noorte harimine. Sellepärast ongi haridus nii oluline, et säärased asjad ei korduks.

*

Intervjuu on lõppenud. Lennart Meri seisab akna ääres ja vaatab Tallinna poole.

“Muide, kas teie teate, kelle suvila see ikkagi oli, mis Edgar Savisaar ostis?” küsib Lennart Meri, kui olen juba uksel.

“Laidoneri?”

“Ei, Pätsi. Kõik läheb plaani järgi,” ütleb Lennart Meri.

R.I.P. hr. president Meri


tõenäoliselt oli on ja jääb hr. Meri minu eluaja parimaks presidendiks. ja peale seda suureks inimeseks, maailma inimeseks, ränduriks ning kirjanikuks. kurb on tõsiasi et ka sellised inimesed siiski peavad surema :(

Photo @ ms-foundation.org

-- Monday, March 13, 2006 --

Guitar Legend Chris Rea in Tallinn


just täpselt.. tema see oli - Chris Rea -, kes tänase esmaspäeva, mis kuidagi vaatamata ilusale ilmale väga ängistav oli, lõpuks peapeale pööras ja rõõmu.. puhast rõõmu täis külvas..

uskumatu kui mõnus võib olla üks kontsert, kus kõlaritest kostuv heli ei hävita kõrvakilesid vaid paneb nad õiges rütmis vibreerima ja tänu sellele jõuab ka muusika paremini kuulajani.

ja veel täheldasin et sel korral oli kuulajaskond väga haritud, st kui ikka oli lugu mis oli rahulik ja vaikne siis rahvas kuulas seda, mitte ei kisanud selle vahele ja peale. jah äratundmisrõõmu hõikeid oli, aga see käibki asja juurde. hea oli kohe sellel kontserdil olla. ja saal oli ikka korralikult täis ka.. samas mitte niipalju et küünarnuki tunne ribide vahel tunda annaks.. õhku oli ka peale inimeste seal kõvasti.. ja see oli hea.

Photo @ mlk.com

Full Moon


Photo @ - BC -


neid täiskuu pilte on tehtud miljoneid ja miljardeid, aga see on eriline :) sest see on minu tehtud.. pole varem ise kuud nii suurelt pildistada saanud. tavaliselt jääb ta ikka vaid valgeks täpiks mustal taustal, aga näe selle aparaadiga saab suisa talle silma sisse kaeda. jah see suurus on saavutatud koos digizoomiga, aga tulemus polegi üldse mitte paha. käest tehtud pilt kah veel peale kauba.

niih nüüd ongi väike uus soov juba siit ajendatuna mul tekkinud.. aga see vist peab ootama sest soovide nimekiri on juba pikk kui Hiina müür.

Ameeriklased, te olete lihtsalt niivõrd haiged inimesed..


just täpselt selline mõte/tunne/aimdus on minu sisemusse viimasel ajal tekkinud.. viimasel ajal (loe: viimastel aastatel) on mul päris mitmed head tuttavad ja veel paremad sõbrad, kas ameerikasse ära kolinud (põhjused erinevad: töö, abielu) või siis seal pikemat aega (loe: kuid või aastaid) viibinud.. ja kõigilt neilt olen ma saanud väga üheseid emotsioone sealsete inimeste ja seega ka kogu ühiskonna kohta:

SEE ON LIHTSALT TÄIESTI HAIGE MIS SEAL TOIMUB!

inimesed lihtsalt ei usalda teineteist, nad arvavad et neid kogu aeg rünnatakse (olgu siis must, valge, kollane rass), nad on nii kinni oma eelarvamustes. ja kuigi kohati on mõni helgem hetk, kus ta saab ellest aru, siis hetk hiljem ta laseb täpselt omas stambis edasi. ning kui on ka mõni inimene kes püüab olla normaalne ja teisi mõista.. st olla inimlik ja inimene, siis selles haiges ühiskonnas ei ole tema tegemistel muud tagajärge kui taas mõni haige väärmõistmine ning rünnak.

ja seal paistab eriti hästi kehtivat kirjutamata reegel:

IGA HEATEGU SAAB KORD KARISTATUD!

vot selliseid mõtteid tõi minus esile eile vaadatud selle aasta parima filmi Oscari võitnud film 'Crash', mis on oma teenitud loorbereid igati väärt. loodan et seda filmi nähes ameeriklased saavad oma haigest ühiskonnast aru, aga tean et see lootus on nii väike, et seda peaaegu pole enam olemaski

Viimased purikad meie majal


Photo @ - BC -


eilse suht jaheda kuid siiski kevadiselt päiksepaistelise ilma puhul..

PS. jää on ronimiseks parem kui ta on pehmem. nii tahke nagu pühapäeval oli, on rabe ja puruneb kergesti.

PPS. eile oli korralik tormituul Rannamõisa pangapealsel. Rannamõisa panga all, merejääl, see eest vaikne nagu vanajumala seljataga.

-- Saturday, March 11, 2006 --

Härmas pargipuud


Photo @ - BC -


ükspäev oli aga selline talvine hommik.. kõik olid härmas ja lumi krudises jalge all.. meenusid need talved kui ma alles väike olin ja külmapühasid sai peetud.. :) olid ilusad ajad.. a tulevad veel ilusamad :)

Päiksepoolses toas on soe, homsed mured siin ei loe...


Photo @ - BC -


naabermaja akendest paistab päike juba hommikust saati sisse.. aga mulle hakkab tahatuppa päike alles lõunast paistma.. saab hommikuti rahus magada ;) see-eest eestuba ja köök säravad hommikuses päikesevalguses kui kullatud :)

Varblase hall argipäev


Photo @ - BC -


üks tüüp reede hommikul naabri akna taga linnumaja juures
PS. muideks hommikul rippus meil räästas hulgem purikaid, üks vingem kui teine. aa õhtaks oli plats täiesti tühi. mitte ainsamatki polnud alles..

-- Friday, March 10, 2006 --

WHO global pandemic phases


siin on siis ära toodud pandeemia faasid, kuidas WHO seda näeb. kes tahab võib siit pikemalt lugeda [PDF-fail] Journalist Handbook Dec. 2005

WHO has currently identified six specific phases that would cover the generation of a
pandemic:

Inter-pandemic period
Phase 1: No new influenza subtypes have been detected in humans. An influenza virus subtype that has caused human infection may be present in animals. The risk of human infection is considered to be low.

Phase 2: No new influenza virus subtypes have been detected in humans. However, a circulating animal influenza virus subtype poses a substantial risk of human disease.
Pandemic alert period

Phase 3: Human infection(s) with a new subtype are reported. There are no instances of human to human spread, or at most, rare instances of spread to a close contact.

Phase 4: Small cluster(s), meaning less than 25 people, lasting less than two weeks, with limited human to human transmission occur, but spread is still highly localized, suggesting that the virus is not well adapted to humans.

Phase 5: Larger cluster(s), meaning between 25-50 people, lasting from two to four weeks, appear. While human to human transmission is still localized, the virus appears to be increasingly better adapted to humans. Though it is not yet fully transmissible, there is a substantial pandemic risk.
Pandemic period
Phase 6: Virus transmission increases significantly, and there is sustained transmissibility in the general population.

veidi nalja ka: 'Karmid vennad nalja ei mõista'


leheneegri blogist üles nopitud. aga kuna on lihtsalt niivõrd hea.. siis peab see ka siia kopipastetud saama.
A bear, a lion and a chicken meet.
The bear says: "If I roar in the forest, the entire forest is shivering with fear."
The lion says: "If I roar in the savannah, the entire savannah is afraid of me."
The chicken says: "Big deal. I only have to cough and the entire planet is afraid of me."
ja kui juba nalja tegemiseks läks siis siia ka vastavasisuline pilt mis on Sue linnugripiblogist silma jäänud

Photo @ hot.ee/aaarea

-- Thursday, March 09, 2006 --

Sel nädalavahetusel tasub Jõgevamaale minna!


ja seda suisa kahel väga heal põhjusel:
lisalugemist veel viimase asja kohta:
EPL: Alo Mattiiseni muusikapäevad pakuvad kuulamisrõõmu juba kümnendat korda

Photo @ hot.ee/alomattiisen


- IV -


jõudis siis otsapidi see ka minuni.. läbi Olevi blogi

Mu neli töökohta:
Eesti Energia
ABB Elekter
Elektroskandia
Wilo Eesti
Neli filmi, mida võiksin ikka uuesti vaadata:
Viimne reliikvia
Siin me oleme
Mehed ei nuta
Gods must be crazy (nii I kui II osa)
Neli kohta, kus elanud olen:
Energia tn (Jõgeva)
Akadeemia tee (Tallinn)
Mustamäe tee (Tallinn)
Tammsaare tee (Tallinn)
Neli teleseriaali, mis meeldivad: (vahel juhtun vaatama)
C.S.I.
X-Files
Friends
Capital City
Neli kohta, kus olen käinud puhkamas:
Põhja-Euroopa
Lõuna-Euroopa
Ida-Euroopa
Lääne-Euroopa
Neli lemmiktoitu:
(prae)kana
riisiroad
liharoad
ahjukartul
Neli veebisaiti, mida külastan peaaegu iga päev:
http://voyag.blogspot.com/
http://www.etv24.ee/
http://news.google.com/
...ja kõik muud lehed mis mul Tulirebase Sage'ga käepärast on
Neli kohta, kus just praegu oleks parema meelega:
reisimas
reisimas
reisimas
reisimas
Neli blogijat, kes võiksid ka seda "testi" teha:
PS. ma ei tea/mäleta, kas nad on juba seda teinud või jaa... a kui ple siis teatepulk on edasi antud.
http://www.pilleriin.ee/
http://urbaanika.blogspot.com/
http://parasiil.blogspot.com/
http://sepp.offline.ee/

-- Wednesday, March 08, 2006 --

Kaunist naistepäeva!


Photo @ romance.pri.ee

-- Tuesday, March 07, 2006 --

Mure, kuhu kinnitada kaamera metsas kui tahaks stabiilset toetuspunkti?


pole probleemi.. siin ongi selline vidin olemas.. kinnita kuhu aga tahad.. pea üles või alaspidi.. olgu puu või plast.. sile või krobeline.. :) kõikide (amatöör)fotograafide unistus..

Photo @ monster-pod.com

Real Life Simpsons Intro


not bad.. not bad at all!

Jäljed lumel


Photo @ - BC -

-- Monday, March 06, 2006 --

Everyday Killers


Photo @ - BC -


ühel ilusal päiksepaistelisel ja kenal talvepäeval kui inimesed pahaaimamatult mööda tänavat kõndisid..

samal teemal: ETV: Tallinlastele teevad muret ohtlikud jääpurikad

Oscar 'id jagatud! Ja jumal tänatud, mõistlikud valikud seekord.


Best Motion Picture of the Year
Winner: Crash (2004) - Paul Haggis, Cathy Schulman
nagu ma ka eilses sissekande lõpus arvasin, siis see film tõesti on midagi vinget!
Best Performance by an Actor in a Leading Role
Winner: Philip Seymour Hoffman for Capote (2005)
ei vaidle üldse vastu. täitsa hea roll temalt selles filmis!
Best Performance by an Actress in a Leading Role
Winner: Reese Witherspoon for Walk the Line (2005)
sel aastal lihtsalt polnud tal kedagi võrdset. suurepärane roll Walk the Line's
Best Performance by an Actor in a Supporting Role
Winner: George Clooney for Syriana (2005)
seda pole veel näinud, aga treilerite põhjal arvan tegu olevat väga hea kõrvalrolliga ja arvestades veel ka seda et Clooney'l oli lisaks sellele filmile ka üks teine väga hea kõrvalroll filmis 'Good Night, and Good Luck.', siis on see täiesti õige mees kes pidigi Oscari saama
Best Performance by an Actress in a Supporting Role
Winner: Rachel Weisz for The Constant Gardener (2005)
pole näinud, ei oska kommenteerida
Best Achievement in Directing
Winner: Ang Lee for Brokeback Mountain (2005)
ei jaga seda arvamust, kõik teised neli on temast paremad: Crash, Capote, Good Night, And Good Luck., Munich.
Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen
Winner: Crash (2004) - Paul Haggis, Robert Moresco
taas õige auhind õiges kohas ja õigele filmile!
Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published
Winner: Brokeback Mountain (2005) - Larry McMurtry, Diana Ossana
no Capote ja Munich on temast ikkagi paremad, ok ehk Brokeback on etem kui 'A History Of Violence'
Best Achievement in Cinematography
Winner: Memoirs of a Geisha (2005) - Dion Beebe
rõõm näha et see film lõpuks kokku kolm Oscarit sai! oleks olnud kurb kui ta oleks ilma jäetud, sest minule on ta viimastest vaadatud filmidest kõie sügavama mulje jätnud!
Best Achievement in Editing
Winner: Crash (2004) - Hughes Winborne

Best Achievement in Art Direction
Winner: Memoirs of a Geisha (2005) - John Myhre, Gretchen Rau

Best Achievement in Costume Design
Winner: Memoirs of a Geisha (2005) - Colleen Atwood

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score
Winner: Brokeback Mountain (2005) - Gustavo Santaolalla

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song
Winner: Hustle & Flow (2005) - Jordan Houston, Cedric Coleman, Paul Beauregard("It's Hard Out Here For a Pimp")

Best Achievement in Makeup
Winner: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) - Howard Berger, Tami Lane

Best Achievement in Sound
Winner: King Kong (2005) - Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges, Hammond Peek
seekordne King Kong väärib tõesti auhindu. ja kuna tal olid kõvad vastased sel aastal siis on selge et ta peab noppima auhindu kohast mis pole ehk nii hinnatud.
Best Achievement in Sound Editing
Winner: King Kong (2005) - Mike Hopkins, Ethan Van der Ryn

Best Achievement in Visual Effects
Winner: King Kong (2005) - Joe Letteri, Brian Van't Hul, Christian Rivers, Richard Taylor

Best Animated Feature Film of the Year
Winner: Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005) - Steve Box, Nick Park
tegelt on sel aastal kõik kolm kandideerinud filmi väga head. ja igale animasõbrale lausa kohustuslikud :) peale võitja siis veel: 'Howl's Moving Castle' ja 'Tim Burton's Corpse Bride'
Best Foreign Language Film of the Year
Winner: Tsotsi (2005) - Gavin Hood(South Africa)

Best Documentary, Features
Winner: Marche de l'empereur, La (2005) - Luc Jacquet, Yves Darondeau
'Pingviinide marss' on vaieldamatu lemmik selle aasta dokfilmidest! kes on jõudnud siis Sõpruses jooksis, ehk jookseb veel. kindlasti vaadata. hästi ja huvitavalt tehtud.
Best Documentary, Short Subjects
Winner: A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin (2005) - Corinne Marrinan, Eric Simonson

Best Short Film, Animated
Winner: The Moon and the Son (2005) - John Canemaker, Peggy Stern

Best Short Film, Live Action
Winner: Six Shooter (2005) - Martin McDonagh

-------------------------

EDIT: ahjaa.. vaadake siis seda pikak listi ise ka, kus on näha kes on võitja ja kelle vastu ta seal kandideeris: Oscar nominee list

-- Sunday, March 05, 2006 --

Brokeback F*cking Mountain ja Oscarid


yeah right! on see jee miski üli kõva film!! sama hästi võiks arvata et 'Bollywood' on tippkunstiteos ja kõrgemapilotaashi näilejatetöö.. on nad jeeee seda..

käisime seda eile pärast vinget skydiverite sulgaplliturniiri ja suurt pühaõhtusöömaaega kinos vaatamas ja peab tunnistama et 25% meist suisa pidas filmi nii jamaks et võttis vaevaks sel ajal parem silm looja lasta :) ega ta millesti olulisest ilma ka ei jäänud..

lühidalt: võtke suvaline kauboifilm kus ka väike love-story sees ning asendage neiu selles loos mehega.. ja saategi selle filmi.. no ja mis seal siis nagu nii head peaks olema?

ja kui see film nüüd täna öösel Oscareid juhtub võitma siis võib kogu see oscarite majandus endale vee peale tõmmata.. sest parima filmi nominatsioonides on vähemalt kolm teist filmi (Good Night, and Good Luck; Munich ja Capote julgelt paremad. Crashi lihtsalt pole näinud veel)
Best Motion Picture of the Year
Nominees:
Brokeback Mountain (2005) - Diana Ossana, James Schamus
Capote (2005) - Caroline Baron, William Vince, Michael Ohoven
Crash (2004) - Paul Haggis, Cathy Schulman
Good Night, and Good Luck. (2005) - Grant Heslov
Munich (2005) - Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Barry Mendel
ja muidugi parimatest peaosatäitmistest ning muusikast ei hakka parem rääkimagi.. neid on suisa lademetes paremaid kui selles filmis oli..

----------

EDIT: vaatasin Crashi trailereid.. no krt.. SEE on väga kõva film.. seda PEAB vaatama..
........................................................................................................................................................................

past:

.......................................................